Algemeen

IQOS : een goede sigaret-vervanger?

By 30 juli 2021 No Comments

IQOS is een soort e-sigaret. De naam staat voor ‘I Quit Ordinairy Smoking’ en is oorspronkelijk bedoeld als een vervanger voor de normale sigaret. Het merk is ontworpen en geproduceerd door Philips Morris, een bekende producent waarvan de naam op vele pakjes sigaretten staat. In een ‘I Quit Ordinairy Smoking’ sigaret zit, net zoals bij een normale sigaret, tabak verwerkt. Maar in plaats van dat je de tabak verbrandt, verhit je deze alleen. 

Deze soort sigaret is bedoeld als een beter alternatief voor de normale sigaret. Er zit tabak in maar er is een vermindering in teer- en roetuitstoot te merken wanneer je deze sigaret gebruikt. Dit maakt het een betere optie voor zowel het milieu als voor jezelf en de mensen om je heen.

Hoe werkt een IQOS sigaret?

Hoe werkt deze soort sigaret nou precies? Er is hiervoor al aangegeven dat er tabak in de sigaretten zit. Dit komt in de vorm van een HEETS tabaksstick. Deze moet je in de sigaret plaatsen voordat je hem kan gebruiken. De HEETS tabakssticks zijn wegwerpsticks die exclusief voor het elektrische systeem zijn ontworpen. Vaak zitten ze per 20 verpakt.

De HEETS sticks bestaan uit tabak, nicotine, toegevoegde smaakstoffen en glycerine. Nadat je een HEETS tabaksstick in de sigaret hebt geplaatst, moet je op een knop drukken die ervoor zorgt dat het verwarmingselement in de sigaret de tabak opwarmt. 

Deze tabak wordt verhit in plaats van verbrand doordat de temperatuur van een IQOS sigaret een stuk lager ligt dan die van een normale sigaret. De maximale temperatuur die het verwarmingselement kan bereiken is maximaal 350 graden Celsius. Door het verhitten van de tabak komt er alleen maar rook vrij uit de elektrsiche sigaret en geen teer, roet en as. 

Is een ‘I Quit Ordrinairy Smoking’ sigaret dan een betere optie?

De vraag of deze nieuwe elektrische sigaret beter is voor jou als roker, is nog maar de vraag. Natuurlijk zit er nog steeds nicotine in het apparaat en werkt deze ook op tabak. Ook zitten er in de HEETS tabakssticks altijd nicotine. 

Het is geen verstandig idee om een IQOS systeem te gebruiken wanneer je wil stoppen met roken. Maar als je op zoek bent naar een alternatief wat nét iets beter is voor het milieu en je naasten, kan het aanschaffen van de sigaret geen kwaad.